Friday, August 3, 2012

Resepi biskut red pearl

Assalamualaikum...

Semalam Aku bertungkus lumus mencuba resepi biskut red pearl nie..terima kasih pada tuan punya resepi..aku intai2 kat blog  nie.. Dari bahan2 yg tersenarai, Aku agak biskut nie mesti sedap.. Bila dah siap bakar.. Wah.. Ternyata Memang sedap Dan yg bestnya biskut nie rangup wey.. Aku Cuma takut Tak Sempat raya kuih nie dah sampai tasik Tahiti je.. Smlm je Aku Laki Bini makan Tak hengat donia.. Blum Ada campur tangan Dari anak2 lagi.. hehe..biskut nie Nampak Tak cun sgt( org lain buat cantik je.. Pelik aku) pedulikkan rupa.. Yg penting rasa dia.. Jom tengok bahan2 biskut nie..


Bahan:
150g butter (aku pakai 300 g)
150g tepung gandum (aku pakai 300 g)
75g gula kastor ( 150 g)
60g cornflakes (120 g)
50g coklat cip (100 g)
25g almond nibs (50 g)
1st esen vanila
ceri merah, dihiris halus dan memanjang

Cara:
  1. Pukul butter dan gula hingga sebati (jangan sampai kembang/putih gebu/pucat lesi).

  2. Campurkan semua bahan kering kecuali ceri merah. Kacau sebati menggunakan sudip kayu

  3. Guna 2 garfu, jemputkan adunan ke atas dulang pembakar yang diletak baking sheet (ku jemputkan lebih besar sikit dari guli. Adunan akan merebak/meleper jadi jangan ditekan/dipenyek jemputan tu. Elok dia tinggi sikit supaya rangup nanti)

  4. Sapukan kuning telur (sikit je, sekadar nak lekatkan ceri) dan hias dengan ceri merah.

  5. Bakar pada oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu 175C, 20-25min atau bergantung pada oven masing-masing.