Pun.. Mcm kenduri 1000pax.. dgn campur tangan madiha lagi.. My blood go upstair laaa.. Hahahha.. Gelak2 jugak.. Sebenarnya nk nanges dah nie.. Susah betul Nak handle Si kecik nie.. umur 2 tahun.. Tapi dia punya menyibuk Mcm Nak masuk masterchef.. sampai tepung pun dia makan.. Alahai anak.. x larat dah umi nk marah.. Ko makan je lah tepung tu..
Resepi nie aku cilok 100% dr blog Azlita masammanis Yg terkemuka tu.. Jom lah tgk apa resepinya.. Cekidaut..
TART CRUST ATAU SHELL
by : Azlita
170gm marjerin atau butter
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
acuan tart
Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. Jangan putar lama sangat.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman.
Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar. Bakar pada suhu 170C selama 20 - 25 minit atau sehingga masak.
Crust atau shell ni kita boleh sediakan awal. Simpan dalam bekas kedap udara dan ia tahan lama. Tunggu Crust atau shell benar2 sejuk sebelum kita letakkan filling tart telur.
TART TELUR
by : Zaidah
1 Tin susu Cair F&N
1 Cwn Air Suam
1/3 Cwn Gula Pasir (Klu Suka Manis Tambah Lagi)
1 Sudu Kecil Esen Vanilla
4 Biji Telur A
Sedikit Pewarna Kuning
Kacau gula dan air suam hingga gula larut
Bila gula dah hancur dan air telah sejuk masukkan semua bahan yg lain dan kacau rata
Tuangkan adunan ke dalam kulit tart yg telah dibakar terlebih dahulu tadi
bakar semula dalam oven dgn suhu 180C mengikut kepanasan oven masing selama 20 minit
Adunan ni ita buat 1/2 adunan aje sebab nak samakan dgn kuantiti shell yg ita buat
Sampai nama dia pun aku xtukar/. Xedit Nak menunjukkan ketulenan resepi tu..
Nie hasil kerja keras lepas beberapa kali menepis tangan Si kecik nie dr mengutil dough Shell tu.. Dia siap makan Yg blum masak lagi tu.. Grrrrr..
Apasal nampak buruk sgt ko nie egg tart?
No comments:
Post a Comment