Monday, July 9, 2012

hommade pizza

Tu dia...for the first time aku buat pizza nie dan buat tanpa penimbang..main belasah je..jadik jugak..nak tau gambar pun ambik pakai komputer je...hahahha..ko ada?hahaha resepi pizza sepeti di bawah: resepi dari blog mat gebu.. linknya disinitiffinbiru

BAHAN-BAHAN DOH PIZZA
  1.  300 g tepung gandum
  2.  6 g instat yeast
  3.  20 g mentega 
  4. 10 g gula halus
  5.  1 camca teh bread improver (optional) 
  6. 1/4 camca teh garam 1
  7.  1/2 camca besar madu 
  8. 170 ml air
  9.  Sedikit tepung untuk ditabur 
 BAHAN-BAHAN PIZZA GEBU :
  1.  4 batang sosej ayam "ayamas", hiris serong
  2.  4 hirisan gegelang red capsicum 
  3. 4 hirisn gegelang yellow capsicum
  4.  4 hirisan gegelang green capsicum 
  5. 1 biji bawang besar, hiris bulat (optional) 
  6. 175 g keju mozzarella, hiris nipis2 
  7. Sos tomato dalam botol secukupnya
  8.  4 camca besar mayonnaise
 CARA MEMBUATNYA :-)

 UNTUK DOH PIZZA :- Satukan semua bahan untuk doh dalam satu bekas, kecuali mentega dan tepung untuk ditabur, gaul rata hingga bersatu. Tambah mentega dan terus meggaul hingga menjadi doh yang kenyal, jika melekit, tambah sedikit tepung. Kemudian bulat2kan dan biar 45 minit hingga naik sekali ganda. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan untuk dok kecuali tepung untuk ditabur, ke dalam bread maker, pilih setting untuk doh dan tekan "ON", buat hingga siap.


  UNTUK PIZZA GEBU :- Panaskan oven pada suhu 190C, sediakan 2 dulang pizza berukuran 9 inci, sapu dengan sedikit mentega. Ketepikan. Keluarkan doh, bahagikan doh tadi kepada 2 bahagian sama besar. Ambil satu, tabur sedikit tepung dan canai bulat. Alihkan ke dalam dulang pizza, tekan2 dengan hujung jari hingga memenuhi dulang tadi dan biarkan kelilingnya sedikit tebal. Letak 2 camca besar mayonnaise, ratakan dan letak pula sos tomato, ratakan. Susun bahan untuk pizza atasnya (buat 2 bahagian) dan diakhiri dengan keju mozzarella. Bakar 20 - 25 minit hingga keju mencair dan roti kelihatan kuning keemasan. Keluarkan dari oven dan hidangkan segera bersama sos kegemaran. Buat kaedah sama juga untuk satu bahagian lagi..

No comments:

Post a Comment